Block title
Block content
  Door: Sara Mens keer gelezen

Hoe gaat het letters bestellen in zijn werk? Wat gebeurt er vervolgens nadat je letters hebt besteld? In 10 stappen uitgelegd, van bestelling tot levering.

1. Bestelling komt binnen

Ik ontvang een bestelling van houten letters. Dit kan op verschillende manieren:

 • Online bestelformulier
  Via het bestelformulier op de website kan je letters bestellen
 • Contactformulier
  Wil je iets anders dan letters bestellen, dan kan dat via het contactformulier.
 • Via mail
  Stuur je liever een mailtje? Dan kan dit naar sara@liefenleuk.be.
 • Telefonisch
  Ook telefonisch kan je een bestelling doorgeven, op het nummer 0032 496 52 75 85.
 • Facebook
  Ook via facebook krijg ik af en toe een vraag. www.facebook.com/liefenleuk.

2. Bestelling controleren

Wanneer een bestelling binnenkomt, controleer ik altijd of het haalbaar is. Een lange naam in een aaneengesloten lettertype wordt soms té lang voor het bereik van mijn CNC machine. De maximale grootte is 98cm x 63cm.

Ook kan de eerste letter bij een aaneengesloten lettertype los zitten. Dan vraag ik even of ik deze vast moet maken, zodat het één mooi geheel wordt.

3. Ontwerpen in tekenprogramma

Als de opdracht duidelijk is, ga ik aan de slag met mijn tekenprogramma. Sommige lettertypes zijn heel eenvoudig, en vragen weinig aanpassing. Bij andere heb ik heel wat werk om tot een freesbare tekening te komen.

4. Frezen voorbereiden

Ik kies nu een MDF plaat met de juiste dikte, en bevestig deze op de freesmachine. Ook kies ik het juiste freesje waarmee het hout straks echt gefreesd wordt. Voor iedere plaatdikte is er een ander freesje.

Nu de tekening klaar is, kan die ingeladen worden in de freessoftware. Hier moet ik nog enkele instellingen bepalen: freesdiepte en snelheid.

5. Start het frezen

houten letters frezen

Alles klaar? Alles goed gecontroleerd? Stofmasker en geluidsbescherming op, en starten maar. De CNC machine volgt nu de instructies van de freessoftware, en freest de gevraagde naam uit de MDF plaat. Tijdens het frezen zorg ik dat er geen delen loskomen.

6. Letters schuren

Als de machine klaar is met frezen, kan het schuurwerk beginnen. Hiervoor gebruik ik schuurpapier met een fijne korrel. Iedere naam en letter wordt nu met de hand opgeschuurd, zodat de ruwe randen mooi egaal worden. Eenmaal klaar, worden de letters goed stofvrij gemaakt, en verhuis ik deze naar de fotostudio.

7. Foto's maken

De fotostudio: stel je er vooral niet te veel bij voor. Een witte tafel en een simpele digitale camera. That's it! Ik probeer van iedere bestelling een foto te maken. Zo kan ik op mijn website genoeg voorbeelden tonen voor andere klanten.

8. Letters verpakken

Foto klaar. Dan kunnen de letters ingepakt worden. De letters worden beschermd met een mousse of bubbelfolie. Lange, aaneengesloten namen, voorzie ik van een houten plaat achteraan. Zo is het risico op beschadiging in de post klein. Daarna draag ik mijn groene steentje bij door het pakketje in gebruikt karton te verpakken.

9. Pakketje versturen

pakketje versturen met post

Pakketjes voor België worden naar het dichtstbijzijnde postpunt gebracht. Bestellingen voor Nederland brengt mijn vriend zelf naar Nederland, om daar via TNT Post NL te versturen. Dit gaat iets sneller.

10. Verzending bevestigen

Als de pakketjes verstuurd zijn, stuur ik nog een mailtje naar de klant. Zo weet hij of zij dat het pakketje eraan komt.