Block title
Block content
  Door: Sara Mens keer gelezen
Sara Mens

Intro

Hallo! Leuk dat je hier bent. Voor wie me niet kent, zal ik mezelf even kort voorstellen. Ik ben Sara Mens, geboren in '81, en heb sinds 1 jaar een eigen zaak.

In het middelbaar onderwijs studeerde ik sport-wetenschappen. In het hoger onderwijs koos ik voor interieurvormgeving.

Topstarter

Sara MensWaarom ik dit verhaal vertel? De aanleiding was de reeks op Eén: de topstarter. Een programma over het opstarten van een eigen zaak.

Het leek me leuk om mijn ervaringen met iedereen te delen. Met iedereen die creatief bezig is. Of er aan denkt om zelf een eigen zaak te starten. Of gewoon nieuwsgierig is. Laat zeker weten wat je er van denkt.


De aanleiding: ontslag

Juni 2010: ontslag. Bijna 3 jaar had ik gewerkt voor een familiebedrijf. Een fabrikant van maatkeukens voor de particuliere markt. Door reorganisatie viel mijn job weg. Toen even moeilijk voor me. Maar achteraf gezien, het begin van iets nieuws.

Wat nu?

Ok, wat nu? Op zoek naar een nieuwe job? Opnieuw voor een baas werken? En waar ga ik werk vinden? We zaten ondertussen vol in de crisis. Niet evident dus. Daar wilde ik niet op wachten. Maar wat dan? Zelf iets beginnen? “Iets” op internet verkopen? “Iets” met interieur? “Iets” met etalages? Veel vragen, veel onzekerheden.

Maar kan dat wel? Als je als zelfstandige start, hoe betaal je dan de maandelijkse rekeningen? Je valt niet alleen terug op 0 euro (wegens geen klanten). Je maakt ook nog eens veel kosten. Nee, zoveel lef zou ik niet hebben.

Idee en inspiratie

Ik had dus nu wel tijd om na te denken. Wat ga ik doen? Iets voor kinderen. Iets gepersonaliseerd. Iets met doopsuikers. Dat waren mijn eerste ideëen.

Door mijn interesse in design en de creatieve sector, had ik al veel inspiratie opgedaan.

Enkele evenementen die ik toen bezocht:

De praktische oplossing

Op een feestje liep ik een oude bekende tegen het lijf. We raakten aan de praat. Je kent dat wel: “En? Wat doe jij tegenwoordig?” Ik was vrij snel uitgepraat (werkloos). Hanne Beutels had wel wat te vertellen. Ze was begonnen met een eigen zaak. Lederen handtassen. Niet meteen voor de hand liggend, dacht ik. Ook zij was een tijdje werkloos geweest.

Ze wilde iets doen met haar creatief talent, en botste op het ondernemersatelier (Nu Starterslabo. Bingo!

Wil je het vervolgverhaal ook lezen? Laat dan hier je emailadres achter.